Laga grekiskt: Moussaka

Det grekiska köket är gott och populärt, och undra på det! En av mina favoriträtter är denna…

Moussaka

Jag brukar grädda min moussaka på 175°, jag tycker den blir godare om den får lite längre tid på sig i ugnen. Det tar ca 40 minuter. Annars kan du grädda på 200-225° lite kortare tid. 

1 finhackad gul lök
4 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
4 msk olivolja
500 g lammfärs
1 burk krossade tomater
3 skivade auberginer

Ostsås:

3 msk smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
salt och vitpeppar
150 g riven ost

Gör så här: Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivoljan tills löken blir så där härligt mjuk och genomskinlig och klicka sen ner tomatpurén. Fräs ytterligare någon minut och lägg sedan i färsen. Stek under omrörning så den smular sig. Tillsätt tomatkrosset och låt såsen koka på svag värme medan du förbereder auberginer och ostsås.

Torka av aubergineskivorna och stek dem i olivolja i en stekpanna ca 1 min per sida. Låt rinna av på hushållspapper.

Ostsåsen gör du så här: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken och låt sjuda en stund. Salta och peppra och dra såsen från plattan. Häll i osten och rör ihop.

Varva färsröra med auberginer och ostsås och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.

Tips! Gör den vegetarisk genom att byta ut köttfärsen mot vegofärs, t ex quorn eller soja.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus