Mormors goda äppelkaka

Äppeltider är härliga tider! Varför inte baka en underbar äppelkaka till helgen?

Mormors äppelkaka

Den här enkla, men goda, äppelkakan bakade min mormor gärna när trädgården dignade av goda äpplen… Den funkar också att baka med päron förstås!

2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
1 dl naturell yoghurt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
2-3 svenska äpplen, skalade och urkärnade och skurna i små klyftor

Smör och kokosflingor till en form på 1½ l

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med kokosflingor. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, och tillsätt yoghurten i kastrullen. Koka upp smörblandningen och häll den het i äggsmeten.

Blanda vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner detta i smeten och blanda försiktigt. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftor i ett vackert mönster.

Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna en liten stund innan du stjälper upp den. Underbar ljummen till ett glas kall mjölk eller nybryggt kaffe – men går också utmärkt att frysa!

Tips! Byt ut kardemumman mot kanel eller vaniljsocker eller varför inte ingefära?

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus