Midsommarens goda tårta är sockerfri

Jordgubbar hör sommaren till – varför inte baka en god midsommartårta? Den här är sockerfri, och blir härligt saftig av banan i bottnarna.

Banan- och jordgubbstårta

2 ägg
100 g smör
2 mogna bananer
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver

Smör och ströbröd till formen

Vispgrädde och jordgubbar till fyllningen samt jordgubbar eller andra bär till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggen pösigt. Smält smöret och låt svalna lite. Mosa bananerna och blanda dem med smöret. Häll smörblandningen i äggsmeten. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och vaniljpulver. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna lite och stjälp upp.

När kakan kallnat helt, dela den i två eller tre bottnar. Vispa 4 dl grädde och blanda hälften av den med 2-3 dl jordgubbar (frysta eller färska – går lika bra). Bred ut jordgubbsgrädden mellan bottnarna, lägg ihop och bred resten av grädden över tårtan. Garnera med jordgubbar.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus