Glad nationaldag – med smörgåstårta förstås!

Idag firar vi Sveriges nationaldag och vad kan passa bättre än en smörgåstårta, som ju är något av det mest svenska man kan tänka sig.

Smörgåstårta med blågula smaker

Den här smörgåstårtan räcker till 8-10 personer. Servera den med ett härligt bubbel eller en kopp te – lika gott vilket som!

8 st hönökakor (halvor) eller liknande

Fyllning 1:

1 1/2 dl crème fraiche
2 ägg
2 tsk dijonsenap
3 msk smörgåskrasse
1 tsk citronsaft
Salt och peppar

Fyllning 2:

2 avokado
1 tsk citronsaft
3 msk crème fraiche
1 dm purjolök (eller 1 liten rödlök)
Salt och peppar

Fyllning 3:

1 1/2 dl crème fraiche
4 msk färskriven pepparrot
3 msk hackad dill
½ gurka
Salt och peppar

Garnering:

½ dl crème fraiche
200 g naturell färskost
Salt och peppar
10 tunna gurkremsor
10 st sockerärter
6-8 rädisor
Citron- eller limeklyftor

Gör så här: Till fyllning 1 hårdkokar du äggen och spolar dem kalla. Hacka och blanda med övriga ingredienser och förvara i kylen.

Fortsätt med fyllning 3, som ska stå längre än fyllning två. Finriv pepparroten, skala gurkan och gröp ur den. Hacka gurka, dill och blanda ihop allt i en skål och låt stå.

Hacka purjon till fyllning 2. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna.

Fyllning 2: Hacka rödlöken mycket fint. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.

Lägg ihop två hönökakor till en cirkel och bred på fyllning 1. Fortsätt likadant med fyllning 2 och 3. Lägg på det sista av brödet och låt tårtan stå och safta sig medan du gör toppingen.

Koka sockerärterna i saltat vatten i ett par minuter och spola dem kalla. Rör ihop crème fraiche med färskost, salt och peppar. Skiva rädisorna, skär långa remsor av gurkan med potatisskalare, skär citrus i klyftor.

Bred på färskoströran och garnera tårtan på valfritt sätt.

Toppa med den sista biten bröd och bred på crème fraichen och färskostblandningen. Klart!

Låt tårtan stå i 15 minuter så att smakerna hinner sätta sig i brödet.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus