Engelska köket: Cottage Pie

Det engelska köket är sorgligt underskattat. Faktum är att det erbjuder en mängd otroligt goda husmansrätter, väl värda att pröva.

Cottage Pie

Cottage pie är ungefär detsamma som Shepherd’s Pie, fast man i detta recept använder nötfärs istället för lamm. I övrigt serveras det hela på samma sätt. 

2 hackade gula lökar
smör eller matolja
400 g nötfärs
salt och peppar
1 burk krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk worcestershiresås
några kvistar färsk timjan eller oregano
1 burk konserverade ärter och morötter

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
1 rejäl klick smör (ca 2 msk)
lite drygt 1 dl mjölk
salt och peppar
1 1/2 dl riven ost, helst cheddar

Gör så här:  Fräs löken i smör eller olja i en stor kastrull. Tillsätt färsen och fräs till den blir grynig. Rör ner krossade tomater, tomatouré och worcestershiresås och låt köttfärsröran puttra på svag värme i minst 30 minuter. Mot slutet smakar du av med salt och peppar och ev mer worcestershiresås samt tillsätter timjan och häller i de avrunna morötterna och ärterna.

Gör under tiden potatismoset. Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och stöt med mosstöt eller mosa med elvisp. Rör ner smör och mjölk lite i sänder tills du får ett luftigt mos. Krydda med lite salt och peppar.

Bred ut köttfärsröran i en smord ugnsfast form, eller i fyra portionsformar. Klicka eller spritsa på moset och strö över cheddar. Gratinera i 200-225 grader i ca 10-15 minuter. Mos och ost ska få vacker färg. Servera med en sallad.

 

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus