Ägg på längden och tvären…

Vad vore frukosten utan ägget? Löskokt – att doppa stänger av rostat bröd i… Hårdkokt på mackan, med kaviar och majonnäs… Äggröra… Frukostpannkakor… Och – inte att förglömma – eggs benedict…

Eggs Benedict – benediktinska ägg

Till fyra personer behöver du fyra skivor formbröd eller halverade tekakor, lite smörgåsmargarinfyra ägg (inte alltför små) samt fyra skivor rökt skinka. Du behöver också lite Hollandaisesås. Jag brukar ta pulver-Hollandaise till detta, det funkar alldeles utmärkt och är ju så enkelt att ha hemma!

Rosta brödskivorna och bred smör på dem. Bräck skinkskivorna i en torr het stekpanna några  sekunder på varje sida, och fördela dem sedan på bröden. Förlora – pochera – äggen i lite sjudande, lättsaltat vatten i en stekpanna med rätt höga kanter. Enklast är det om du först knäcker äggen ett och ett i en kaffekopp och liksom låter ägget glida ner i vattnet. Se till att sjuda dem så att vitan blir vit, men gulan fortfarande är lös inuti.

Ta upp äggen med en hålslev och lägg dem på smörgåsarna. Vispa sedan ihop en påse Hollandaisesås och fördela över. Servera med grönsallad och njut med kaffe och en god juice.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus