Fina frukosten – dagens bästa mål

8 januari 2018 – men kunde lika gärna varit 8 mars…

Ny månad och nytt år. En vecka in på 2018 har jag redan börjat vänja mig så smått vid att skriva det. Men jag vänjer mig nog aldrig vid att tiden går så fort. Jag tycker inte det var längesen jag tände det första adventsljuset. Och jag ska inte hymla med att jag känner ett visst vemod över att julpyntet snart ska ner i sina lådor igen. Samtidigt är det alltid mysigt att ha den ljusa årstiden att se fram emot. Redan nu stannar ljuset lite längre på eftermiddagarna och idag ser det nästan lite vårlikt ut här hos mig. Men den gamla vackra adventsljusstaken får stanna ett tag till. Julen är inte slut förrän Tjugondag Knut, så det så!

Den här veckan tänkte jag blogga lite om frukost. Det finns egentligen inget godare än just frukost, tycker jag. Allra bäst är förstås en lång, lyxig helgfrukost men det är minst lika viktigt att ta sig tid att äta frukost på vardagarna. Och det kan faktiskt fortare än man tror. Hur lång tid tar det egentligen att hälla upp en tallrik fil, bre ett par mackor och koka en kopp te eller kaffe? Jag går hellre upp en halvtimme tidigare för att få tid och ro att äta innan jag åker till jobbet än stressar iväg på tom mage.

Gröt är också högst passande för vardagsfrukosten. Havregrynsgröt tar till exempel bara några minuter att laga till. Dessutom är det ju så inte bara nyttigt och mättande utan dessutom gott och billigt – kan det bli bättre?

Havregrynsgröt för en person

2 dl vatten
1 dl havregryn
1 krm salt

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka upp och dra sen ner värmen och låt gröten koka ihop på svag värme i ca 3-5 minuter tills gröten blir lagom tjock. Servera med mjölk och äppelmos, lingonsylt, en klick honung eller färska bär.

Vill du göra gröten i mikron så är det bara att hälla ingredienserna direkt i gröttallriken och köra på 650 W i tre minuter . Klart!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus