Baka till advent: Bruna bröd och engelsk fruktkaka

Vi närmar oss adventstiden, och snart är det dags att tända det första ljuset. Jag älskar verkligen den där första adventssöndagen – få dagar under resten av året känns så högtidliga för mig. När jag växte upp var det också den dagen man först fick beskåda butikernas julskyltning så på förmiddagen, när vi tänt det första ljuset och druckit adventskaffe med mammas goda hembakade kaffebröd till, så gav vi oss iväg till stan och njöt av de vackert pyntade julfönstren.

Den där traditionen med julskyltningen är så stark hos mig att jag än idag inte kan förlika mig med julsaker och adventspynt innan 1 advent. Jag undviker helst allt vad centrum och innerstad heter – i alla fall butiksstråken – för att slippa se julskyltningen i förväg.

Vad jag däremot gärna gör så här veckan innan 1 advent är att baka lite till helgen. Adventsbaket är trevligt och mysigt och sprider väldoft i hus och hem – och trevnad i hjärtat. Här är ett par av mina favoritkakor, som gärna får ligga på kaffefatet på söndag!

Bruna bröd

I dessa supergoda småkakor samsas kanelen med mald mandel och ger en härlig smak. Receptet kommer från en gammal kokbok som min mamma använde när hon gick i hushållsskola under det sena 1940-talet. Har du matberedare – använd den så blir det ännu enklare att baka dessa underbara kakor. Det här behöver du:

200 g smör
200 g strösocker (ca 2½ dl)
1 ägg
1 msk kanel
15 skållade och malda sötmandlar
2 tsk bakpulver
350 g vetemjöl (ca 5-6 dl – prova dig fram!)

Uppvispat ägg och hackad sötmandel till pensling

Gör så här: Låt smöret blir rumsvarmt och rör ihop det med socker, mjöl och bakpulver. Tillsätt kanelen och den malda mandeln samt ägget. Rulla ut degen i längder – de ska vara ca 2 cm tjocka. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut lite under gräddningen.

Pensla med ägg, strö över hackad mandel och grädda mitt i ugnen i 200-225 grader tills de får fin färg (ca 10-15 minuter). Låt dem vila på plåt ett par minuter innan du skär dem i längder på snedden. Förvara i kakburk med tättslutande lock, eller frys in dem.

Engelsk fruktkaka

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus