Matbloggen åker till New York

De kommande veckorna befinner jag mig i New York, så nu blir det Americana i Matbloggen ett tag. Redan idag bjuder jag på receptet till en av mina favoriträtter i det amerikanska köket: Liver & Onion. Så du som inte gillar inälvsmat kan antingen sluta läsa redan nu – eller faktiskt ge levern en chans…

Liver and Onions

 En ren delikatess, och både billig och lättlagad – kan det bli bättre? Till en stadig middag för fyra behövs:

Ca 1 kilo ungnötslever i bit
4-5 gula lökar
salt, grovmalen svartpeppar

(mjölk till urvattning)

Gör så här: Lägg levern i blöt i mjölk en timme eller två innan du börjar tillaga den. Det är inte alls nödvändigt, men mjölken tar bort den lite beska smak som lever ibland har. Därefter kokar du den på svag värme i fyrtio-femtio minuter.

Låt den svalna något innan du skär den i fina skivor, ca 1-1½ cm tjocka. Vänd leverskivorna i vetemjöl, krydda med salt och rejält med svartpeppar, och stek dem i lite matfett på ganska stark värme. Jag brukar ta lika delar smör och olja, och steka dem fyra-fem minuter på varje sida.

Skala och skiva lökarna. Fräs lökskivorna i lite smör eller olja. Strö lite råsocker över, samt smula ner en buljongtärning, då blir löken härligt mustig och bryter av fint mot den peppriga levern. Späd löken med lite vätska då och då så den blir riktigt mjuk och fin.

Servera med någon form av potatis, kokt eller stekt eller varför inte klyftor? Och bjud gärna cola eller någon annan läsk till maten – ska det vara americana så ska det!

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus