Festlig köttfärspaj

Den här fantastiska och lite annorlunda köttfärspajen passar alldeles utmärkt till Halloween, antingen som ensamrätt eller som ljummen på en buffé. Receptet är avsett för fyra men räcker till sex, sju om den serveras som en del av buffé.

Tina ett paket smördeg och kavla ut plattorna till ungefär dubbel storlek. Klä en ugnsfast form, ca 30×40 cm, med smördegen. Förgrädda skalet i 200 graders ugnsvärme i ca 5 minuter.

Fräs 400 g nötfärs i en stor stekpanna eller gryta. Salta och peppra. Tillsätt en burk färdiglagad pastasås, (eller gör en egen tomatsås med vitlök och örtkryddor). Låt puttra en kvart eller så tills köttfärsen tjocknat.

Fyll smördegsskalet med köttfärsröran. Hacka 4-5 tomater och 1 gul lök och fördela över köttfärsen. Lägg på 10-20 halverade svarta oliver. Häll av en burk kronärtskockshjärtan, hacka dem grovt och fördela även dessa över köttfärsen. Sätt in hela härligheten i ugnen på ca 200 graders värme i ungefär 20-30 minuter. Klart!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus