Höstens goda grytor – med fina fisken

Fisk är gott, det. Tyvärr äter de flesta av oss fisk alldeles för sällan – även jag – men jag försöker verkligen ändra på det. För egentligen finns det ju inget godare än en riktigt god fiskgryta.

Fiskgryta med skaldjur

En underbar gryta som blir matig av potatisen och krämig av grädden. Vill du kan du blanda olika fisksorter i den, t ex lax, torsk, kolja… Du kan också ersätta räkorna med kräftstjärtar eller, om du har en mindre budget, utesluta dem helt. Grytan blir lika god ändå! Hur mycket sambal oelek du tar beror på om du vill ha soppan het eller mild. 

2 gula lökar
4 potatisar
20 st körsbärstomater
1 msk matolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
8 bitar vit fisk, t ex torsk eller Alaska pollock
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 – 1 msk sambal oelek
400 g räkor med skal
1 kruka dill

Ev salt och peppar

Gör så här : Skala och hacka löken. Skala potatisen och tärna den i kuber. Skär även fisken i kuber.

Fräs lök och potatis i olja tills löken blir mjuk. Häll på tomatpure, fond och vatten. Låt koka upp och sjud det hela i 10 minuter innan du vänder ner fisk och tomater.

Låt grytan sjuda under lock i ca 10 minuter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med dill och sambal oelek och ev salt och peppar. Häll i vispgrädden och låt grytan få ett uppkok. Ta grytan av värmen, vänd ner räkorna och servera – gärna med ett gott bröd och kanske en klick aioli.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus