Den fantastiska färsen – tex mex till fredagsmyset!

Tacos och texmex verkar vara den nya fredagsmaten i Sverige. Nästan alla jag känner lagar texmex på fredagskvällen och visst är det mysigt – kryddigt, gott och med tillbehör som kan varieras i det oändliga!

Den här texmexgratängen passar utmärkt som fredagsmiddag – den innehåller färs, lök, majs, kidneybönor samt tacokrydda och salsasås – om du vill ha mild, medium eller het väljer du förstås själv!

Matmammans Texmexgratäng 

400 g nötfärs
1-2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 burk salsasås
1 dl vatten eller rödvin
1 burk majs
1 burk kidneybönor

Tortillachips och riven ost

Gör så här: Bryn färs och finhackad lök samt krossad eller finhackad vitlök i lite olja i en gryta. Häll över tacokryddan och rör om. Tillsätt vatten (eller ännu hellre vin) och salsasås och låt puttra på svag värme under lock ca 15 minuter. Låt majskornen rinna av och skölj kidneybönorna. Rör ner dessa i köttfärsröran och häll alltsammans i en ugnsfast gratängform. Stick ner lite tortillachips här och var i färsen och toppa med riven ost, gärna en lagrad. Gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med valfria tillbehör, t  ex tomater, gurka, sallad, avocado, gräddfil, salsa, majskorn, tortillachips, bönröra – så kallade refried beans.

Refried beans finns att köpa som konserv i texmexhyllan men det är också lätt att göra själv.

Häll av en burk pintobönor eller kidneybönor och skölj dem. Skala 2 hackade röda eller gula lökar och fräs med 2 pressade vitlöksklyftor. Låt löken bli mjuk utan att  den får färg och strö över lite socker, gärna råsocker eller brun farin. Mosa i bönorna, lite i taget, och mosa med en gaffel i lökröran. Krydda med chilipulver och salt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus