Skördetider – saltgurka som på mormors tid

Saltgurka är ju bara sååå gott – till leverpastejmackan, söndagssteken, hamburgaren… Det här receptet har anor från mormors mor.

Saltgurka på mormors vis

Det här är fortfarande den godaste saltgurka jag vet!

1 kg inläggningsgurka
50 g pepparrot
12 st körsbärsblad
12 st svartvinbärsblad

Första lagen
1 1/2 liter vatten
1/2 dl salt (utan jod)

Andra lagen
2 dl ättika, 24%
1 l vatten
1 dl salt
6 vitpepparkorn

Gör så här: Tvätta och rengöra inläggningsgurkorna noga i kallt vatten. Lägg dem i en stor bunke. I en annan bunke blandar du salt och vatten till en saltlag. Häll denna första lag över gurkorna och låt stå över natten.

Nästa dag häller du bort första lagen bort. Varje gurka ska nu stickas några gånger med en potatissticka. Detta gör att lagen kommer tränga in bättre i gurkorna.

Koka ihop salt och vatten till den andra lagen. Tillsätt pepparkornen och låt lagen kallna helt innan ättikan hälls i. Skala och skiva pepparroten i långa smala skivor.

Rengör glasburkarna (med tillhörande tätslutande lock) och varva sedan gurkor, svartvinbärsblad, körsbärsblad och den skivade pepparroten där i. Häll över den kalla lagen och förslut burkarna väl. Nu ska burkarna stå och lagras i 4 veckor innan den kan avnjutas på valfritt sätt!

Tips! Har du inte tillgång till körsbärsblad går det bra att enbart använda vinbärsblad. Det går också bra att använda blad från ek.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus