Magdalena får en ljuvlig chokladtårta

Grattis alla Magdalenor som firar namnsdag idag! Namnet Magdalena var ursprungligen ett grekiskt tillnamn, dvs. ett namn som lades till förnamnet, med betydelsen ”från Magdala”. Magdala var en by nära havet av Galiléen och de flesta känner nog till att en kvinna från Magdala – Maria Magdalena – var en av de närmaste i kretsen kring Jesus.

Magdalena ska förstås firas ordentligt. Varför inte med en chokladtårta?

Magdalenas chokladtårta

Den här tårtan är nästan som konfekt, och trots att den är mycket tunn räcker den till många eftersom den är så mäktig och underbart ”chokladig”; 12-15 små goda bitar får man ut av den. 

Till tårtbotten:

300 g mandelmassa
3 ägg
1 dl hackade valnötter
100 choklad av god kvalitet (mörk eller ljus är en smaksak)

Chokladglasyr:

4 dl florsocker
75 g smör
2 msk kakao
2 msk avsvalnat kaffe

 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klipp ett bakplåtspapper så att det passar i en rund kakform (ca 1½l). Pensla kanten med smör.

Rov mandelmassan grovt ner i en skål och blanda med äggen och valnötterna. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna en aning innan du rör ner den i mandelmassesmeten.

Häll smeten i kakformen och grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen.

Vänd upp kakan och låt den svalna.

Smält smöret till glasyren. Tillsätt florsocker och kakao. Blanda väl. Rör ner kaffet. Bred glasyren på kakan och låt stelna. Servera som den är eller med vispad grädde eller vaniljglass till.

Tips! Prova att baka tårtan med vit choklad, det blir också jättegott!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus