Grattis alla ”fruntimmer”! Först ut: Sara

Nu är vi inne i den så kallade fruntimmersveckan. Och visst, man kan tycka att det är ett förlegat, till och med missaktande, uttryck. Men man kan också välja att glädja sig åt just den här veckan, mitt i den svenska högsommaren, som traditionsenligt varit en tid av kafferep och goda bakverk. Varför det blivit så kan man förstås spekulera i, men gissningsvis var det ett trivsamt sätt att ta vara på den ljusa sommaren och bjuda på kaffekalas mitt i veckan.

Första dam att firas är Sara. Sara, eller Sarah, är ett semitiskt namn som betyder ”furstinna” eller ”prinsessa” eller ”härskarinna”. Jag tycker att det passar att fira Sara med en god drömtårta.

Saras drömtårta

Drömtårta är chokladrulltårta som ofta fylls med smörkräm. Den här är istället fylld med glasskräm, en alldeles underbar vaniljkräm som också passar som fyllning i vanliga tårtor. Den här kakan måste vara kall när smörkrämen bres på, därför är det potatismjöl i den – med bara vetemjöl spricker kakan om den rullas ihop när den kallnat.

Rulltårtan:

3 ägg
 dl socker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Glasskrämen:

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver (från påse)
tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader och gör själva rulltårtan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör försiktigt ner detta i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x4o cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper och dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna under bakduk och gör glasskrämen.

Vispa ner marsanpulvret och vaniljsockret i mjölken och låt stå kallt i ca 15 minuter. Häll i grädden ovispad, och vispa sedan med elvisp tills krämen får en fluffig och mjukglassliknande konsistens.

Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop den. Se till att skarven kommer neråt. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan du skär i den. Förvara den sedan i kylskåp.

 

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus