Midsommarens tårta har smak av jordgubbar och lemoncurd

Jordgubbstårta är för många ett måste på midsommar. Denna räcker till 10 tårtsugna midsommargäster

Midsommartårta

Den här tårtan har smak av jordgubbar och lemon curd, en ljuvlig kombination. 

Tårtbotten

50 g smör
4  ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 dl vatten eller mjölk

Fyllning 1
2 dl lemoncurd 

Fyllning 2 
250 g jordgubbar
1/2 dl florsocker
1 dl vispad grädde

Garnering
4 dl vispad grädde
ev 1 msk vaniljsocker
1/2 liter jordgubbar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund på ca 22 cm i diameter (ca 1 1/2 l) med bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna med lite smör och pudra med mjöl.

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.

Rör samman de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Tillsätt också smöret. Rör ihop till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i 35-40 minuter i nedre delen av ugnen tills den känns torr och är helt färdiggräddad. Låt den svalna en stund i formen innan du stjälper upp.

Dela bottnen i tre delar. Vispa grädden. Mosa jordgubbarna tillsammans ned 1 dl av vispgrädden, samt florsockret. Bred jourdgubbskrämen på understa botten och täck med botten nr 2. Bred lemoncurd över denna och täck med den sista bottnen. Dekorera med grädde och jordgubbar.

Tips! Lemoncurd finns att köpa i livsmedelsbutiken, men är lätt att göra själv.

Lemoncurd

Till en tårta behöver du:

2 citroner, helst ekologiska
2 äggulor
1 helt ägg
2 dl strösocker
vatten
100 g smör

Gör så här: Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa äggulor, ägg och socker i en skål. Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskalet och citronjuicen. Rör om tills krämen tjocknat, det tar ca en kvart.  Skär smöret i bitar och klicka i dem under omrörning. Rör om tills smöret smält och förvara i kyl.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus