Allt det goda på påskbordet – påskalammet med tillbehör

Lamm är verkligen ett måste på påsk, och jag vill gärna ha mitt riktigt vitlöksdoftande, gärna också bestrött med rejält med färska rosmarinkvistar. Och lamm är inte bara oerhört gott – det är också så enkelt att tillaga. Det sköter ju sig själv i ugnen medan du lägger sista handen vid påskpyntet!

Påskalammet

ca 1½ kg lammstek
2 msk olja
5-7 klyftor vitlök
salt och peppar

(ev några kvistar färsk rosmarin)

Så här gör du: Gnid in lammsteken med olja. Strö på salt, peppar (och rosmarinkvistar om du vill ha det) och gnid in ordentligt runt om. Skala vitlöken och halvera varje klyfta. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

Lägg lammsteken i en ganska liten ugnsfast form – det ska nätt och jämnt få plats – och stick i en köttermometer. Laga lammsteken i nedre delen av ugnen i 175 grader till dess att termometern visar ungefär 60-70 grader, beroende på hur genomstekt du vill ha köttet – ca 1½ timme.

Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie. Låt den ligga en halvtimme innan du skär upp den – eller servera den kall i tunna skivor. Till varm lammstek passar en god potatisgratäng, eller klyftpotatis, och gärna rödvinssås.

Själv serverar jag den gärna med rostade rotsaker som potatis, lök, morötter och sötpotatis. Till 4 portioner passar det bra med 2-3 potatisar, 1 sötpotatis, 2 morötter och 1-2 lökar – bara att dubbla om ni är fler vid påskbordet!

Sätt ugnen på 175 grader (jag tycker rotfrukterna blir bäst om man inte har alltför hög värme!). Tvätta och ansa rotsakerna – skrubba eller skala potatisen, skala sötpotatisen och löken och skrubba morötterna. Skär potatis klyftor, morötter i stavar (ca 1½-2 cm breda) och skär sötpotatisen i bitar på omkring 3-4 cm. Löken kan du antingen klyfta eller skiva ganska tjockt.

Häll generöst med neutral olja i en ugnssäker form, lägg i rotfrukterna och rör om. Salta och peppra och ställ in mitt i ugnen. Baka dem i minst 45 minuter, gärna en timme – då blir de helt genommjuka och får färg. Servera till lammet, gärna med en klick creme fraiche blandat med krossad vitlök!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus