Kolja som på Shetland och en härlig sommarpudding…

Efter att ha tillbringat närmare en vecka i Skottland och på Shetlandsöarna har jag verkligen fått mitt lystmäte vad gäller att äta fisk. Kolja är en favorit här – och även för mig – och den serveras på alla tänkbara sätt, till och med varmrökt med äggröra till frukost… Mums! Här är en ugnsstekt variant som jag bjöds på Shetlandsöarna – kolja i paket. Till dessert en underbart god sommarpudding – klassisk efterrätt på de brittiska öarna!

Kolja i paket

800 g kolja
1 fänkål
1 purjolök
10 körsbärstomater
ca 50 g smör
en knippa persilja
2 dl vitt vin eller fiskbuljong
1/2 citron i skivor
peppar och salt

Gör så här: Värm ugnen till 125 grader. Gnid in fisken med peppar och salt, samt strimla fänkål och purjo. Gör i ordning fyra paket av folie. Lägg grönsaker i botten, peppra och salta. Ovanpå lägger du fisken. Fördela smöret på de fyra fiskbitarna och lägg i några tomater och en skiva citron. Häll på vin (eller buljong) och förslut paketet. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Sommarpudding

900 g röda och blå bär, hallon, björnbär, blåbär, vinbär, jordgubbar
150 g strösocker
6-9 skivor vitt färdigskivat bröd (kanterna bortskurna)
En smörad form på ca 8 dl – 1 liter, gärna rund och lite toppig.

Gör så här: Lägg bär och socker i kastrull och låt sjuda på svag värme i ca 3-5 minuter så att det blir som en bärkräm. Låt svalna lite. Spara ca 1 dl av bärkrämen separat.

Täck insidan av den smörade formen med det vita kantskurna brödet. Pressa ihop brödkanterna lätt så att de helt täcker formen. Häll i bärkrämen (utom 1 dl).

Täck med bröd så att puddingen får ett lock. Täck med ett fat eller en tallrik och ställ något tungt på fatet (t ex en mortel) så att locket pressas neråt. Förvara i kyl över natten (eller 10-12 timmar om du gör den på morgonen).

Vid serveringen stjälper du upp puddingen på ett fat. Bärsafterna har nu trängt igenom brödet inifrån så att puddingen fått vacler färg, men om den fortfarande är lite vit på sina ställen så kan du använda den sparade bärkrämen till dessa. Det som sedan blir kvar blir fint som dekoration.

Servera med vispad eller ovispad grädde, eller vaniljglass.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus