Korv och mos kan vara så mycket mer än bara korv och mos…

Finns det något godare än potatismos? Jo, det är klart att det gör, men ändå… Riktigt gott, hemlagat mos är gott till det mesta – smaklökarna gör volter när jag tänker på potatismos med värmlandskorv och rivna morötter, eller för den delen till stekta strömmingsflundror… Korv och mos kan ju vara så mycket mer än bara korv och mos, om ni förstår hur jag menar.

Jag gör mitt mos på mjölig potatis, företrädesvis King Edward (en av mina favoriter, vid sidan av Snöboll). King Edward känns igen på att skalet är lite rödfläckigt på sina ställen och får man tag i en riktigt god King Edward är den oslagbar till mos!

Till fyra personer kokar jag 10-12 potatisar, skalade och delade i mindre bitar. Häller av kokvattnet och mosar ordentligt med mosstöten tills moset är helt slätt. Sedan spär jag med lite ljummad mjölk, tillsätter lite salt och vitpeppar och en gnutta socker. Vill man kan man vispa med elvisp också, det är väldigt enkelt och ger ett mycket bra resultat.

Jag vet att många ”stjärnkockar” idag tycker att man ska göra ”stomp” istället – mos med potatisbitar i, för att uttrycka sig på ren svenska – för att det ska kännas lite mer ”rustikt”. Och det är jättegott, det också. Förr i tiden satte dock husmödrar, som de kallades, en ära i att moset skulle vara så fluffigt och luftigt som möjligt. Dessutom är det godare.

Det är heller inte nödvändigt att ha grädde i moset, det blir ljuvligt gott med bara mjölk. En liten smörklick däremot är ju inte helt fel – men då menar jag liten i ordets rätta bemärkelse, och inte 50-100 g som det ofta står i nymodiga recept…

Detta underbara mos är gott till det mesta, som sagt. Varmkorv, grillkorv, fläskkorv, värmlandskorv, stekt fläsk, stekt fisk, köttbullar, köttfärslimpa… Och givetvis också till de vegetariska och veganska motsvarigheterna – men vill du ha moset helt veganskt får du förstås välja mjölkfritt smör och vegansk mjölkprodukt.

Lycka till med moset!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus