Baka finska julstjärnor

Julen närmar sig med stormsteg – nu är det inte ens en vecka kvar till julafton! Och inte har jag hunnit med allt det där jag ville göra heller – ärligt talat har jag inte hunnit med med än ta fram adventsljus, sätta stjärnor i fönstren och placera ut en och annan tomte. Det här blir en lite annorlunda jul eftersom vi är mitt uppe i en flytt. Ja inte vi – men vår son – men det påverkar ju oss alla vad gäller röra och stök och flyttkartonger från golv till tak. Så värst mycket julmat kommer jag inte att hinna göra, men jag tänker som så att det blir jul ändå – och ibland blir det alldeles utmärkt även om det inte blir precis som man tänkt sig!

En sak som jag i alla fall tänker göra, mitt i flyttstök, är att baka finska julstjärnor. Jag brukar bli bjuden på dem hos en finskfödd väninna, och de är ljuvligt goda. Här är hennes recept!

Hanneles julstjärnor

Satsen ger 16–20 kakor. Traditionellt ska de fyllas med plommonsylt, men om du inte får tag i det går det förstås bra med annan valfri sylt, eller äppelmos.

4 dl vetemjöl (spara ca 3 msk till utbakning)
250 g smör
1 dl vispgrädde

Fyllning

1-1/2 dl plommonsylt

Pensling

Uppvispat ägg

Gör så här: Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa – eller kör den i matberedare. Vispa grädden och tillsätt den. Arbeta snabbt samman och ställ degen kallt 30–60 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.

Kavla ut degen till en rektangel. Vik i tre delar och vrid degen ett kvarts varv. Kavla ut på nytt och upprepa 2-3 gånger. Om degen kladdar så kyl den en stund mellan kavlingarna. Kavla till sist ut den så den blir ca 1/2 cm tjock.

Skär ut rutor på ca 6×6 cm. Skär ett snitt från varje hörn in mot mitten. Lägg en klick plommonsylt mitt på varje ruta och vik sedan in flikarna mot mitten och tryck till lite. Lägg kakorna på smord eller bakplåtspappersklädd plåt.

Pensla kakorna med ägg och grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Pudra gärna lite florsocker över när kakorna kallnat. julstja%cc%88rnor

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus