Långkål – och en vegansk variant…

Gillar du kål på julbordet? Det gör jag! Särskilt skånsk brunkål och halländsk grönkål. Den sistnämnda gör jag ibland i en vegansk variant, eftersom jag har många vänner och bekanta som inte äter animaliska produkter. plant-1011492_1280

Långkål

1 kg färsk grönkål
skinkspad eller buljong från den kokta julkorven (det fungerar med buljongtärning också, men tillsätt då gärna lagerblad och lite kryddpeppar i buljongen)
smör efter behag
ca 1-2 dl vispgrädde
socker
salt och peppar (helst vitpeppar)

Gör så här: Ta bort de stora nerverna ur grönkålen och repa den i mindre bitar. Koka den i skinkspadet tills den blir mjuk och fin, ca 40 minuter.

Låt den rinna av och hacka den sedan i mindre bitar. Fräs den sakta på svag värme i ganska mycket smör. Häll i grädde och låt puttra en stund. Krydda med socker, salt och vitpeppar och smaka av, långkålen ska vara ganska söt. Underbart gott, både till kallskuret och småvarmt!

Vegansk långkål

Här har jag bytt ut alla animaliska ingredienser mot växtbaserade. Du behöver:

1 kg färsk grönkål
grönsaksbuljong, 1 lagerblad samt några kryddpepparkorn till kokning
mjölkfritt margarin efter behag (2-3 msk)
ca 1-2 dl soja- eller havregrädde
socker
salt och peppar (helst vitpeppar)

Gör så här: Ta bort de stora nerverna ur grönkålen och repa den i mindre bitar. Koka den i grönsaksbuljongen tills den blir mjuk och fin, ca 40 minuter.

Låt kålen rinna av och hacka den sedan i mindre bitar. Fräs den sakta på svag värme i en rejäl klick mjölkfritt margarin eller smakneutral olja. Häll i vegangrädde och låt puttra en stund. Krydda med socker, salt och vitpeppar och smaka av och servera till julens alla goda rätter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus