Vegansill – för alla smaker

Har du provat att göra vegansill någon gång? Om inte så rekommenderar jag det, för det är verkligen gott och dessutom passar det för alla smaker. Så har du en vegan eller vegetarian i vän- eller familjekretsen, så tveka inte – med de här recepten kan du göra julsill som alla kan njuta av!

Aubergine istället för sill? Jajamen, funkar alldeles utmärkt!
Aubergine istället för sill? Jajamen, funkar alldeles utmärkt!

Vegansk skärgårdssill

1 aubergine
2 msk finhackad rödlök
1½ dl sojayoghurt
½ dl vegansk majonnäs
2 tsk pressad lime eller citron
2 msk tångkaviar
1 msk finhackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här: Skär auberginen i ”sillstora” bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i några minuter. Blanda sojayoghurt och majonnäs och rör ner lök, tångkaviar och dill och blanda försiktigt. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda ner dem. Smaka av med pressad lime, salt och svartpeppar.

Vegansk senapssill

1 aubergine
½ dl skånsk senap
1 msk socker eller honung
3 msk rapsolja
1 msk vinäger (vit eller röd)
1 dl havregrädde
½ lök
½ dl finhackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här: Skär auberginen i ”sillstora” bitar och koka på samma sätt som i föregående recept. Blanda senap, socker, olja och vinäger och vispa ner havregrädden. Häll av vattnet från auberginebitarna och blanda med senapsblandningen. Rör ner lök och dill och blanda varsamt. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus