Härliga höst med afternoon tea…

fall-1432252_640Nu är den äntligen här, den vår de svage kalla höst, som Erik Axel Karlfeldt kallade den. Och visst är detta en underbar tid när man tänker efter. Krispig luft, vackra färger, klar himmel – eller ett mysigt regn som gör lässtunderna i soffan ännu mysigare…

Hösten är också en perfekt tid för Afternoon tea. Bjud familjen, samla vänner och grannar – eller ordna en trivsam testund på egen hand medan höstvindarna viner utanför fönstret. Köp hem några goda tesorter, baka en sats cupcakes, lite goda scones, ställ fram ost och marmelad och kanske lite annat smått och gott och vips har du en härlig fest! Plocka fram den finaste teservisen – eller blanda udda muggar i olika färger och mönster, det blir också jättesnyggt!tea-1040677_1280

Scones

Jag brukar baka scones i min muffinsplåt, men det går förstås precis lika bra att baka ut degen till kakor och grädda på vanlig plåt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk, youghurt eller fil
1 ägg
1 msk honung
50 g smör

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i matberedare eller för hand. Tillsätt mjölk, ägg och smör och blanda till en degklump. Dela den i  6-8 bitar (beroende på hur stor muffinsplåt du har) och lägg dem i den smorda formen – eller forma två runda kakor som du skårar så att kakorna lätt kan brytas i fyra  delar.  Grädda på 200 grader i ca 15 minuter och servera lite ljumma med smör, ost och marmelad.

Prinskorv i kapprock

Min brittiska väninna Victoria brukar kalla de här korvarna för ”pigs in a blanket”. Hemskt enkla att göra, och väldigt goda till teet! Och den som vill väljer förstås ett vegetariskt alternativ!

10 prinskorvar
2 plattor kyld (eller djupfryst och tinad) smördeg
1 msk senap av valfri sort
ägg till pensling

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut varje smördegsplatta så att den blir ca 25 cm lång. Dela varje platta i 5 delar. Bre ett tunt lager senap på plattorna och rulla dem sedan runt prinskorvarna. Lägg korvpaketen på bakplåtpappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Korvarna är goda både varma, ljumma och kalla.teapot-516024_1280

Oststänger

Jag brukar också göra en laddning jättegoda oststänger som tilltugg. Jag gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl, 1oo g smör, 2 dl riven ost av valfri sort (testa med julosten som blev över – den ger fin sälta och smak) och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg. Färsk frukt och blandade nötter är förstås också alltid rätt.

Härlig stämning när det bjuds på afternoon tea!
Härlig stämning när det bjuds på afternoon tea!

Cupcakes med chokladfrosting

Smet:

1 ½ dl strösocker
100 g smör
3 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
¼ tsk salt
3 ägg
2 dl mjölk eller fil

 

Frosting:

150 g färskost
50 g smör
2 ½ dl florsocker
2-3 msk kakao

Gör så här: Värm ugnen till 200°C och fördela muffinsformarna på en plåt. Vispa socker och smör poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt (helst med elvisp) tills smeten blir jämn. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker  och rör ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör om.

Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna helt på galler.

Rör ihop alla ingredienser till frostingen och vispa hårt – gärna med elvisp. Bred eller spritsa frostingen på dina cupcakes och toppa med strössel, kokos, riven choklad eller något annat du tycker om. Servera!

magdalena-423271_640

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus