Husman: Fläskpannkaka

En av mina husmanfavoriter är fläskpannkaka. Det är inte bara gott och billigt utan dessutom otroligt lättlagat.

Gör en pannkakssmet på 3 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 6 dl mjölk. Vispa ner 3 medelstora ägg (eller 4 små) och blanda till en jämn och fin smet.

Skär ca 300 g rimmat sidfläsk i tärningar och lägg ut på en smord plåt med ganska höga kanter. Häll över pannkakssmeten och sätt in i mitten av ugnen på ca 180-200 grader. Grädda tills pannkakan fått fin färg och servera med lingon eller annan valfri sylt (jag älskar blåbärssylt till!), eventuellt en god råkostsallad med morot och vitkål och ett glas kall mjölk.

Det går också bra att använda bacon istället för sidfläsk, eller varför inte rökt skinka om man vill ha en lite magrare fläskpannkaka? Och vill man kan man grädda tunna fläskpannkakor i stekpannan – det är också jättegott. Det är bara att lägga i ett par fläsk- eller baconbitar i stekpannan och sen hälla över pannkakssmet och grädda precis som vanligt. Servera på samma sätt och njut av en härlig husmansmåltid!

Fläskpannkaka är en klassiker! Här serveras tunna, frasiga fläskpannkakor - en variant på ugnspannkakan.
Fläskpannkaka är en klassiker! Här serveras tunna, frasiga fläskpannkakor – en variant på ugnspannkakan.
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus