Skånsk husmanskost…

… är något alldeles speciellt. Det finns en så fantastisk matglädje i Skåne och så många smakliga specialiteter som man knappast hittar någon annanstans. Endast Skåne skånsk äggakaga har skulle man kunna säga, och smaklökarna dansar ju polka av välbehag när man får sätta tänderna i en sådan.

Det var en av de härliga maträtter jag njöt av under min senaste vistelse i Skåne, och givetvis var jag tvungen att be om receptet! Det finns säkert lika många recept som det finns kockar, men det här är i alla fall ljuvligt gott!

Skånsk äggakaka

För 4 portioner behövs:

4 dl mjölk (standard eller gammaldags)
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5-6 ägg
1-2 msk smör

Gör så här: Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet.

Fräs smöret i en stekpanna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och grädda på medelvärme tills smeten har stelnat. Rör försiktigt i smeten några gånger. Stjälp upp och vänd kakan på en tallrik eller ett lock. Låt den glida ner i stekpannan igen och grädda ett par minuter på andra sidan tills den fått färg.

Servera med knaprigt fläsk och rårörda lingon.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus