Baka en läcker chokladtårta till helgen!

Nu skriver vi september – en av  årets vackraste månader och väl värd att fira! Varför inte baka en läcker tårta och bjuda några vänner på fika? tårta1

 

Chokladtårta med punschkräm

Punschen kan ersättas med annan likör eller något alkoholfritt alternativ såsom apelsinjuice eller citronsaft. 

Tårtbotten

100 g smör
100 g mörk choklad, gärna sockerfri
2 äggulor
sötningsmedel motsvarande 1 dl strösocker
¾ dl mandel- eller kokosmjöl
2 äggvitor

Fyllning

1 dl vispgrädde
sötningsmedel motsvarande ½ – 1 dl strösocker
3 äggulor
3 msk punsch eller valfri likör 

Bär till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad i en kastrull. Ställ åt sidan och vispa i äggulor, sötningsmedel och mjöl. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i chokladsmeten. Fördela smeten i en smord form med löstagbar kant och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna i formen.

Koka upp grädden till krämen. Tillsätt sötningsmedel och äggulor och rör om tills det tjocknar. Ställ kallt.

Skär smöret i kuber och lägg i matberedare. Häll i krämen och kör några varv så att du får en slät, fin smörkräm. Smaka av med punsch.

Bred smörkrämen över den kalla kakan, och garnera med valfria bär eller frukter.tårta2

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus