Den skånska nationalrätten framför andra – eller åtminstone en av de godaste rätter det skånska köket bjuder på – här i veganiserad form för alla…
Skånsk kalops utan kött
225 gram torkade sojagrytbitar
2 msk mjölkfritt margarin
20 kryddpepparkorn
1-2 tsk salt
2-3 lagerblad
6 dl vatten
4 morötter
2 gula lökar
3 msk idealmjöl eller vetemjöl
1/2-1 dl vatten
Gör så här: Koka sojaköttet separat i en kastrull i 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
Ansa morötter och lök och skär morötterna i tunna slantar, löken i tunna skivor. Fräs i fettet ett par minuter tills löken blir genomskinlig, tillsätt sedan sojaköttet och fräs ytterligare 3-5 minuter. Krydda och häll på vatten och koka under lock på svag värme i 10-15 minuter.
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning. Häll redningen i grytan under omrörning och låt puttra i 5 minuter. Smaka av, salta eventuellt lite mer, och servera sedan kalopsen med kokt potatis och rödbetor eller gelé.