Blågula bärrutor till nationaldagsfirandet

Visst vill man unna sig något gott så här på nationaldagen? Varför inte baka en god långpannekaka till kaffet – och glasera den vackert blågul. Självklart smakar de här lättbakade rutorna lika gott även utan glasyr!

Bärrutor i långpanna

Till den här goda långpannekakan behövs inget bakpulver. Rutorna får en härligt seg konsistens och smakar ljuvligt gott både med och utan glasyr.

200 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
250 g bär, t ex hallon, blåbär eller björnbär 

Till glasyr: florsocker, lite vatten, gul och blå hushållsfärg

DSC_8006Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsfast form (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper. Smält smöret i en stor kastrull och låt svalna lite. Tillsätt alla ingredienser och rör om väl. Bred ut smeten i formen och fördela bären ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt kallna under bakduk.

Rör ut ca 4 dl florsocker med lite vatten häll i blå hushållsfärg tills du får önskad färg. Bred över kakan och låt stelna. Skär kakan i rutor av önskad storlek. Till den gula glasyren behöver du ca 2 dl florsocker, plus lite vatten och gul hushållsfärg. Spritsa ett kors på varje kaka.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus