Allt för studenten!

Nu stundar studenttider igen – en underbar tid både för den som har en egen student men också för oss andra som tagit studenten, eller som haft förmånen att fira en. Men det kan lätt bli kostsamt, särskilt om man följer råd och tips från TV:s stjärnkockar. Det behöver man dock inte göra – det går att fixa en alldeles fantastisk studentmottagning även med en liten budget!

Smörgåstårta är alltid populärt, och passar perfekt just till vårens och försommarens studentfester. Och hemlagad smörgåstårta smakar bättre än köpt, även om man håller sig till lite enklare och billigare ingredienser.

 

Landgångsbröd finns att köpa i butikernas frysdiskar, men man kan också baka det själv. Sen är det bara att välja och vraka bland allt gott man kan fylla och dekorera en smörgåstårta med. Här finns recept på både ”vanlig” och vegansk smörgåstårta – och även på landgångsbröd.

 

Kyckling kan man ofta hitta till bra pris , och kryddstarka kycklingspett (eller kycklingvingar) går alltid hem på studentens buffé. Servera dem gärna med en god sataysås.

Kycklingspett

Beräkna en kycklingfilé per person om du serverar spetten som en del av en buffé. De är jättegoda ljumma och passar därför perfekt just på buffén!

Lägg först små träspett i blöt. Sätt ugnen på 200-225 grader. Dela varje kycklingfilé i avlånga bitar och krydda dem med salt, peppar och paprikapulver eller chili. Bryn dem runt om i lite olja och låt dem svalna. Gör sen en god glaze med olja, soja, och pressad vitlök (jag har inga specifika mängder här utan brukar göra lite som jag tycker). Trä upp kycklingbitarna på spetten, pensla med glaze och laga i ugnen i omkring 30 minuter.

Sataysås:

2 finhackade schalottenlökar (ev också en pressad vitlöksklyfta)
1 msk färsk ingefära, riven
1 tsk sambal oelek eller sambal badjak
1 msk smakneutral olja
100 g jordnötssmör, crunchy (dvs med bitar av jordnötter)
1 burk kokosmjölk
2 tsk socker, honung eller farin
1 msk pressad citron eller lime
salt och peppar

Gör så här: Fräs lök, ingefära och sambal i oljan några minuter tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk och socker, honung eller farin. Låt såsen få ett uppkok och smaka av med citrussaft, salt och peppar.

Servera spetten med sataysåsen, och gärna också rejäla skivor av färsk gurka. Supergott!

Mer tips för studentmottagningen kommer i morgon!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus