Ta vara på det goda i naturen – gör din egen granskottssirap

Nu är våren om inte helt utslagen så åtminstone på väg. Då kan det vara idé att påminna om de tidiga vårprimörerna. Bland dem hittar vi förstås de ljusa, fina – och delikata – granskotten. Perfekt att göra granskottssirap av – en sirap som är synnerligen god och har en härlig sötma. Bäst av allt: Allt du behöver är en burk och en skogspromenad – och väl hemma igen lite socker och några veckors väntan.

Granskottssirap

Härligt söt och god, fantastisk till pannkakor men också i godis eller varför inte som smaksättare i kaffe och te? För en sats behöver du:

2 dl granskott
2 dl strösocker
ev 2 dl vatten

Gör så här: Plocka nytuslagna granskott och fyll en burk till hälften med dem. Fyll resten av burken med strösocker och sätt på lock.

Ställ burken i ett soligt fönster och ruska om den en gång om dagen så att socker och granskott blandas. Efter ca 4-5 veckor har sockret smält och bildat en trögflytande sirap. Sila av och häll på flaska.

 

Det går att skynda på processen något genom att efter ca 1 vecka blanda sirapsblandningen med 2 dl vatten i en kastrull. Koka sirapen i ca 20 minuter, när den börjar tjockna är den färdig. Sila av sirapen och förvara den svalt men inte alltför kallt.

Granskottssirap är ljuvligt sött och gott - här serverad till blåbärspannkakor.
Granskottssirap är ljuvligt sött och gott – här serveras den till blåbärspannkakor.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus