Missade du våffeldagen? Bara lugn! Våfflor passar alltid!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Glömde du våffeldagen? Lätt gjort när den infaller mitt på påskhelgen, i detta fall på långfredagen. Själv hade jag fullt upp med att koka ägg, förbereda Jansson och lägga in sill under fredagskvällen så våffeljärnet fick stå kallt i skåpet.

Men våfflor passar ju lika bra när som helst så varför inte fira våffeldagen lite i efterskott? Vare sig man vill ha dem med söta eller salta tillbehör smakar de förträffligt vardag som fest.

Här är några av mina favoritrecept. Titta också på förra årets inlägg här på Matbloggen, där hittar du recept på äggvåfflor, ostvåfflor och dinkelvåfflor! Äggvåfflorna är nog min personliga favorit – de påminner mig om barndomen när mamma tog fram våffeljärnet och – givetvis utan recept – snodde ihop världens absolut godaste äggvåfflor…

Enkla frasvåfflor

Frasvåfflor med sylt och grädde - klassiskt!
Frasvåfflor med sylt och grädde – klassiskt!

Det här receptet är fantastiskt bra och jag har hittills aldrig träffat någon som misslyckats med det, eller som inte gillar det. Det brukar bli ungefär 8-10 laggar goda och frasiga våfflor av den här satsen. Du behöver:

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 1/2 dl kallt vatten (gärna mineralvatten!)
125 g smält smör

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt sedan det kalla vattnet och det smälta, avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet och smöra laggen vid första gräddningen – sen behövs inget ytterligare extra fett. Servera med valfria tillbehör, t ex sylt eller bär och vispad grädde eller som läcker vickning med salta tillbehör såsom rom, gräddfil och lök.

Veganvåfflor

Allt fler väljer en grön mathållning  – men det ska väl inte hindra någon från att äta våfflor? Här är ett härligt recept på våfflor helt utan animaliska produkter, precis lika goda som ”vanliga” våfflor!

100 g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk eller annan vegansk dryck
3½-4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Gör så här: Smält margarinet och låt det svalna lite. Blanda mjöl och bakpulver, vispa i hälften av mjölken tills du får en slät smet. Tillsätt sen resten av mjölken och det smälta smöret. Grädda som vanligt och servera med sylt eller bär och vispad vegangrädde (finns olika alternativ i matbutiken) eller ett salt tillbehör som exempelvis knaperstekt sojabacon. Flytande honung är också gott att ringla på!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus