Fira St Patrick’s Day med Guinness Beef Stew och härlig irländsk äppelpaj

St Patrick är skyddshelgon för katolikerna i Boston och New York. Här är hans altare i St Patricks Cathedral på Manhattan.
St Patrick är skyddshelgon för katolikerna i Boston och New York. Här är hans altare i St Patricks Cathedral på Manhattan.

I morgon firar vi St Patricks Day. Därför är Matbloggen grön, liksom stora delar av världen. För St Patrick är ju inte bara Irlands nationalhelgon, utan även skyddshelgon för Nigeria – och för alla katoliker i New York och Boston.

Så den 17 mars firar irländarna på USA:s östkust så det står härliga till! Det här är nämligen både en kyrklig och en sekulär festdag och har du någon gång haft en god anledning att ställa till fest så är det just idag! Om man dessutom betänker att den gode Patrick också är en oslagbar hjälp om man vill skydda sig mot ormar, synder och svartkonst – tja då är ju saken klar. Klart man ska fira St Patrick!

Själv har jag haft den otroliga glädjen att få tillbringa en St Patrick’s Day med irländska vänner i New York och jag garanterar att jag aldrig varit med om något roligare. Parader, feststämning och ett aldrig sinande flöde av Guinness och irländsk whisky… Humöret var på topp! 

Själv lagar jag en härlig köttgryta på irländskt vis, självklart med skummande Guinness till. Som avslutning en underbar irländsk äppelpaj eller varför inte gröna cupcakes? Happy St Patrick’s Day!

Guinness Beef Stew

1 kg nötkött i bitar
2 hackade gula lökar
2 krossade vitlöksklyftor
½ dl vetemjöl
2½ dl köttbuljong
2½ dl Guinness
2 skivade morötter
2-3 skalade potatisar, skurna i bitar

2 lagerblad
1 kvist färsk timjan eller oregano
svartpeppar
1-2 dl halverade kärnfria katrinplommon (kan uteslutas)
1 liten burk majskorn
1 burk konserverade ärter

hackad persilja till garnering
smör eller olja att bryna lök och kött i

stew1Gör så här: Bryn löken gyllenbrun i en stekpanna. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna och fräs någon minut. Ta upp lökröran och låt rinna av på hushållspapper.

Bryn sedan köttet på stark värme i en stor gryta (gärna en järngryta). Sänk värmen och rör ner vetemjölet tills allt kött är täckt. Tillsätt buljongen lite i sänder och rör om tills du får en slät och tjock sås. Tillsätt så Guinness och rör om tills det börjar sjuda. Häll då i lökröran, morötterna, lagerblad, kryddkvist och svartpeppar och rör om ordentligt.

Låt grytan sjuda utan lock i ca 1½ timme. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Om du vill ha katrinplommon i så ska de koka med den sista halvtimmen. De är inte nödvändiga men ger en god smakbrytning till den beska smaken av Guinness. Tillsätt ärter och majs när grytan är nästan klar. Grytan är färdig när såsen reducerats och tjocknat. Garnera med rikligt med persilja och servera med Guinness eller öl, och med ett gott lantbröd till.

OBS! Om du använder katrinplommon ska de koka med den sista halvtimmen. De är inte nödvändiga men ger en god smakbrytning till den beska smaken av Guinness.

Irländsk äppelpaj

Pajdeg:

2-3 kokta potatisar, mosade och avsvalnade
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
½ tsk bakpulver

Fyllning:

3 stora gröna äpplen
½ tsk mald muskot
2 msk honung
uppvispat ägg eller vatten till glasyr
1 msk strösocker extra
vispgrädde till servering

paj1Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg den mosade potatisen i en skål och blanda med mjöl, socker och bakpulver. Rör om och blanda till en fast deg.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem tärningar eller i skivor på ca 1 cm. Täck dem med vatten för att undvika att de blir bruna medan du kavlar ut degen.

Smörj en pajform med ca 20 diameter. Kavla ut halva degen så att den täcker formens botten. Lägg äppelskivorna i den degklädda formen, strö på kanel och droppa över honung.

Kavla ut resten av degen så att den täcker pajen. Ansa och dekorera kanterna och skär några djupa skåror i deglocket så att ångan kan tränga ut. Får du deg över, forma några vackra dekorationer.

Glasera med ägg eller vatten och strö över 1 msk strösocker. Ugnsbaka i 30-40 minuter eller tills pajen fått gyllengul färg. Servera varm eller ljummen med vispgrädde som du smaksatt med lite Bailey’s.

St Patrick´s Cupcakes

 

Muffins:

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

(vaniljkräm som fyllning)

Frosting:

200 g färskost av philadelphiatyp
30 g smör
3-4 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
grön karamellfärg

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt mjölet blandat med bakpulver, vaniljtillsats och kakao. Fördela smeten i muffinsformar – fyll varje form till tre fjärdedelar – och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.

Låt muffinsarna kallna helt. Skär av en liten topp och fyll med vaniljkräm (från marsanpulver eller färdig tjockflytande vaniljsås i tetra). På med locket och spritsa på topping. Garnera med valfritt strössel, gärna chokladströssel, eller flisade pistaschnötter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus