Måndag är en bra dag för köttsoppa

Idag blir det köttsoppa till middag. Vad kan passa bättre en krispig och småkylig februarimåndag?

Köttsoppa på mammas vis

Så här lagade min mamma – och hennes – köttsoppa. Servera den som den är eller bjud en härlig klimp till.

Ca 1 kg benfritt nötkött (eller 600-700 g benfritt plus några hekto oxsvans)
Ca 2,5 dl vatten
En dryg matsked salt
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
4-5 morötter
1 stor purjo (eller 2 gula lökar)
3 palsternackor
1 bit rotselleri (inte för stor, för sellerismaken är ganska dominant – och den som inte gillar selleri kan utesluta den helt)
2-3 buljongtärningar (grönsaks, kött eller oxbuljong)
1 burk konserverade ärter

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här: Koka upp vattnet och lägg i köttet. Skumma innan du saltar och häller i pepparkornen, buljongtärningarna och lagerbladen. Låt köttet koka i 1½ – 2 timmar så det blir mört och fint.

Ta upp köttet ur grytan och sila buljongen. Skala och skiva (eller hacka) rotsaker och lök och låt koka i buljongen i 15-20 minuter. Skär köttet i mindre bitar och lägg ner i soppan och häll i de konserverade ärterna med spad och allt. Smaka av med salt och peppar och servera med mjölk eller lättöl, och knäckebröd eller en god limpa med stark ost.

Den som vill gör det hela ännu lite festligare och vispar ihop en klimp till  soppan. Det gör du enkelt så här:

Vispa ihop 2 ägg med 2 dl mjölk. Tillsätt 5 dl mjöl och 2 tsk salt samt 1 tsk strösocker – blanda lite i sänder för den färdiga klimpsmeten ska vara lite lös och kladdig.

Lägg matskedsstora klimpar i kokande buljong och koka tills de flyter upp till ytan.  Lägg klimparna i soppan eller i en skål och ställ på bordet så att var och en kan ta för sig själv.

Alternativt kan man koka klimpen direkt i köttsoppan men då blir soppan lätt lite grumlig. Det har förstås ingen betydelse för smakens skull så gör som du tycker verkar enklast och bäst!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus