Billiga veckan: Boston Baked Beans som i New England

Då och då händer det att plånboken är tunnare än vanligt. Och för vissa är den aldrig särskilt tjock. Ändå är de flesta matprogram i radio och TV, och recepten i mattidningarna, allt som oftast inriktade på mat som kostar. Men bra mat behöver inte kosta så förfärligt mycket. Det går att laga goda och nyttiga middagar även med en stram budget (eller för att man helt enkelt vill spara pengar). Boston Baked Beans, till exempel – en verklig höjdare som tillhör nationalrätterna i den nordamerikanska regionen New England.

Boston Baked Beans

Det här receptet har jag fått av min väninna Karen som bor i en liten stad i Connecticut. Det här är ett verkligt långkok, men å andra sidan sköter sig bönorna alldeles utmärkt på egen hand i ugnen medan du sysslar med annat. 

Lägg 500 g bönor (ett paket) i blöt över natten. Jag brukar oftast ta vita bönor men det går bra med vilka bönor som helst, t ex bruna eller ”svartögda”.

Koka de blötlagda bönorna med lagerblad, en gul lök och några hela kryddnejlikor. Salta och peppra och lägg gärna i några kvistar färsk oregano eller timjan om du har (annars går det bra med torkade örter också). Koka bönorna i 1½-2 timmar och låt dem rinna av. (Jag brukar sedan frysa in hälften av de kokta bönorna och baka resten.)

Till baked beans på halva satsen kokta bönor behövs en burk krossade tomater, en liten bit rimmat fläsk (200 g) i bitar, 1-2 msk sirap, 2-3 tsk worcestershiresås och eventuellt lite extra salt och peppar och örtkryddor. Vill man göra en helt vegetarisk rätt utesluter man fläsket och tillsätter ev 1-2 tsk liquid smoke (röksmak på flaska).

Lägg bönorna i en stor ugnsfast gryta (gärna av järn). Lägg i det rimmade fläsket och rör om. Tillsätt krossade tomater, sirap, worcestersås och kryddor. Vill du kan du också blanda i en hackad gul lök, det ger ännu mustigare smak. Ställ grytan ganska långt ner i ugnen på svag värme – 150 grader. Låt bönorna bakas i minst en timme, gärna två, och avnjut dem sedan med en god sallad eller på rostat formbröd eller på mörkt rågbröd. De passar också utmärkt till äggröra!

Man kan också använda bönorna som ersättning för köttfärsfyllningen i Sloppy Joe’s – en klassisk amerikansk (lite ”slafsig” som namnet antyder) rätt där hamburgerbröd fylls med en ganska söt och såsig köttfärsröra. Fyll hamburgerbröd eller småfrallor med bakade bönor istället, skär ihop en enkel sallad och du har en härlig lunch- eller middagsrätt.

Tips: Fläsket går att ersätta med bacon eller grillkorv i mindre bitar.

Boston Baked Beans är en underbart rustik rätt. (Bild: wikimedia commons)
Boston Baked Beans är en underbart rustik rätt. (Bild: wikimedia commons)
Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus