Lyxfrukost till helgen

När helgen kommer kan det vara mysigt att sitta och äta frukost länge. Då vill jag gärna bjuda på något lite lyxigare – det behöver varken blir särskilt dyrt eller ta särskilt lång tid. Prova klassiska benediktinska ägg, till exempel – en verklig höjdare! Eller varför inte amerikanska pannkakor med lönnsirap till?

Ägg Benedictine

OLYMPUS DIGITAL CAMERATill fyra personer behöver du 4 skivor formbröd eller 2 halverade tekakor, lite smörgåsmargarin, 4 ägg (inte alltför små) samt 4 skivor rökt skinka. Du behöver också lite Hollandaisesås. Jag brukar ta pulver-Hollandaise till detta, det funkar alldeles utmärkt och är ju så enkelt att ha hemma!

Rosta brödskivorna och bred smör på dem. Bräck skinkskivorna i en torr het stekpanna några sekunder på varje sida, och fördela dem sedan på bröden. Förlora – pochera – äggen i lite sjudande, lättsaltat vatten i en stekpanna med rätt höga kanter. Enklast är det om du först knäcker äggen ett och ett i en kaffekopp och liksom låter ägget glida ner i vattnet. Se till att sjuda dem så att vitan blir vit, men gulan fortfarande är lös inuti.

Ta upp äggen med en hålslev och lägg dem på smörgåsarna. Vispa sedan ihop en påse Hollandaisesås och fördela över. Ät och njut med kaffe och en god juice!

Amerikanska pannkakor

De amerikanska pannkakorna är otroligt goda, särskilt om de serveras med lönnsirap och bär. Men det går också jättebra att servera dem med honung eller vanlig sylt! Det här enkla och lättlagade receptet ger 10-12 pannkakor beroende på hur stora du gör dem – ungefär dubbelt så många om du väljer att grädda dem i plättjärnet.

Amerikanska pannkakor - här med blåbär och hallon.
Amerikanska pannkakor – här med blåbär och hallon.

2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 ½ dl mjölk eller hälften vardera av mjölk och fil
2 msk smält smör samt smör eller olja till stekning
1 ägg

Gör så här: Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten och vispa sedan i mjölk och smält, avsmalnat smör. Rör ner ägget sist. Grädda pannkakorna i smör eller olja och vänd dem när de sväller upp och blir lite bubbliga på ovansidan. Servera pannkakorna med bär, lönnsirap (eller vanlig sirap), honung, sylt eller vad du föredrar – och bräck gärna lite skinka eller bacon till!

Alternativ: Lägg på lite bär eller ett par bananskivor på varje pannkaka innan du vänder dem.

Tips: Om du inte har flytande honung går det alldeles utmärkt att värma vanlig honung och servera till pannkakorna!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus