Härliga, vintriga januari – tid för stärkande frukostar!

Nu skriver vi 2016 och det är iskall vinter i huvudstaden. Det är inte utan att det känns lite mysigt med denna gnistrande snö, och friska kalla luft.

Jag hoppas ni läsare haft en god och trevlig julhelg och hunnit samla krafter inför det nya året. Julen kan ju tyvärr vara ganska stressig, om man har mycket om sig och kring sig. Själv gjorde jag inte så värst många knop, det ska villigt erkännas, utan försökte njuta av varje dag. Det är ju lite det som är det trista med julen, kan jag tycka, att den går så snabbt… Först längtar jag i flera veckor efter advent och jul – sen, så fort man tänt det första adventsljuset – är det plötsligt mitten av januari!

Grahamsgröt smakar underbart med färsk frukt och kall mjölk! Prova också att ringla lite honung över.
Grahamsgröt smakar underbart med färsk frukt och kall mjölk! Prova också att ringla lite honung över.

Ändå är det förstås mysigt att vi går mot ljusare tider igen. Och redan nu märks det väl. Dagarna har blivit en aning längre – fåglarna kvittrar en aning högre. Och för mig är det här en tid som inbjuder till stärkande frukostar, långkok, kanske lite trivsam bakning… Och även den som har långa arbetsdagar har tid att äta en riktigt god frukost. Gröt tar inte lång tid att koka, och tänk så gott den gör!

Själv är jag vansinnigt förtjust i klassisk havregrynsgröt, med mjölk och lingonsylt eller äppelmos. 1 dl havregryn som kokas med 2½ dl vatten och ett kryddmått salt blir en perfekt frukost för en person – vill du kan du tillsätta en näve russin i grötkoket också! Koka upp och låt puttra på svag värme 3-4 minuter – klart!

Grahamsgröt

Görs enkelt och snabbt på grahamsmjöl och vatten och är jättegod med färsk frukt och mjölk till! Det här receptet räcker till 2 portioner:

1½ dl grahamsmjöl
4 dl vatten
salt

Gör så här: Koka upp vattnet med lite salt. Ta kastrullen av värmen och vispa ner mjölet. Koka ca 10 minuter. Rör någon gång i gröten under kokningen. Servera med mjölk och färsk frukt – eller kanske lite flytande honung.

Blåbärsgröt

Härlig gröt som blir en sorts blandning mellan blåbärskräm och gröt. Receptet är avsett för 4 portioner.

5 dl vatten
ca 250 g blåbär (ett paket djupfrysta)
3 dl rågmjöl (fint eller grovt)
ev 1-2 msk honung

Gör så här: Koka upp vattnet med blåbären och, om du vill ha lite sötma, honung. Jag tycker faktiskt det blir väldigt sött och gott även utan den, men det är ju en smaksak. Vispa ner mjölet och fortsätt koka gröten i omkring 10 minuter. Servera med kall mjölk och eventuellt lite färska blåbär eller andra bär.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus