Kalkon på skotskt vis passar bra till Trettonhelgen!

Nu stundar Trettonhelgen, en festlig helg som avslutar julfirandet. Och det ska förstås göras med stil, så varför inte laga till en härlig kalkon på skotskt vis! I Skottland är detta en klassisk julmiddag som kallas för Roastit Bubble-Jock. Den tar sin tid att göra men är väl värd besväret och blir en fantastisk festmiddag för ungefär 6 personer. Receptet går också bra att använda för lantkyckling, eller annan fågel som t ex anka – anpassa då mängderna efter fågelns storlek!

Roastit Bubble-Jock

1 kalkon på ca 3-4 kilo
1-2 dl mjölk
3 dl ströbröd
1 finhackad selleristjälk
1 finhackad gul lök
1 knapp dl finhackade vattenkastanjer
300 g hackad kycklinglever
2 msk finhackad persilja
(1 nypa muskot)
250 bland- eller fläskfärs
1-2 tsk worcestershiresås
5 dl varmt vatten
60 g smält smör
2 msk vinbärsgelé

kalkonGör så här: Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjölk, ströbröd, selleri, lök, vattenkastanjer och hälften av kycklinglevern i en stor skål. Tillsätt 1 tsk av persiljan och muskot.

I en mindre skål blandar du färs med resten av persiljan och worcestershiresåsen.

Skölj sedan kalkonen noga (både in- och utvändigt) och torka av den med hushållspapper. Pressa in blandningen från den stora skålen – alltså kycklingleverblandningen – i kalkonen, och täpp till så att fyllningen inte rinner ut under tillagningen. Sy med bomullstråd, eller använd nålar.

Fyllningen från den lilla skålen pressar du in i kalkonens halsöppning. Förslut även denna, t ex med nålar.

Placera kalkonen på ett galler i en djup bakplåt. Häll vatten i plåten och lägg i resten av kycklinglevern i vattnet.

Pensla hela kalkonen med smör och ugnsstek den i drygt 2 timmar. Ös den då och då med vatten/skyn från bakplåten (levern ger en mustig och härlig smak!). När kalkonen är färdig placerar du den på ett stort serveringsfat och täcker den med folie en stund.

Häll i skyn från bakplåten o en liten kastrull. Lägg också i kycklinglevern och vinbärsgelén. Låt koka på stark värme i 10 minuter så att såsen reduceras, dvs minskar i mängd. Rör om hela tiden och sila sedan såsen genom en finmaskig sil.

Servera kalkonen med ugnsbakade grönsaker, kokt potatis och skysåsen.

christmas-banner-top

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus