Janssons frestelse

Janssons frestelse är bland det godaste som finns, tycker jag. Den krämiga potatisen, ansjovisens sälta, doften och smaken av klassiskt svenskt smörgåsbord – det är svårslaget det! Det här behöver du för en rejäl laddning:

10-12 vinterpotatisar
1 gul lök
1 burk ansjovis med spad (ca 225 g)
3-4 dl grädde eller gräddmjölk
ströbröd och några smörklickar

Gör så här: Skala potatisen och strimla den fint. Det måste göras för hand – i matberedare blir potatisen för mosig. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnssäker form. Skala och skiva löken mycket tunt. Lägg lök och ansjovis på den understa potatislagret och toppa sen med resten av potatisen. Häll på ansjovisspad och nästan all grädde – extra salt behövs inte. Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör och grädda i 200 graders varm ugn tills frestelsen är mjuk – det tar omkring 45-60 minuter. Ta ut frestelsen efter halva tiden och häll på lite mer grädde. Servera varm eller ljummen som ensamrätt med ägghalvor eller som en del av det goda julbordet.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus