Gör julens köttbullar redan nu och frys in!

Nu går det undan – dags att börja förbereda julmaten! Jag brukar göra köttbullarna någon vecka i förväg, och frysa in, eftersom det tar såpass lång tid. Här är två recept på julköttbullar – ett med nötfärs och ett med fläskfärs. De är båda lika goda, så varför inte göra en sats av vardera?

Köttbullar med fläskfärs

1 kg fläskfärs
250 g skivad bacon
1 ägg eller 2 äggulor
1/2  tsk salt
1/2 tsk vitpeppar

Köttbullar med nötfärs

1 kg nötfärs
2 dl vispgrädde
1 ägg eller 2 äggulor
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Gör så här: Väljer du fläskfärsbullarna så börjar du med att steka bacon. Stek dem mjuka och klipp dem i småbitar (eller använd tärnat bacon). Blanda ner baconbitarna i fläskfärsen och arbeta in ägg, salt och peppar. För att köttbullarna skall bli jämnstora, använd gärna ett kaffemått.

Till nötfärsbullarna blandar du färsen med grädde och ägg och kryddar – ta inte allt salt och peppar på en gång – bättre att smaka sig fram.

När du ska frysa in köttbullarna, frys dem då styckvis först (lägg på skärbräda och när bullarna frusit så kan du packa ner i plastpåsar eller frysförpackningar.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus