Baka till advent – amerikanska ingefärskakor

Gingersnaps är riktiga klassiker i det amerikanska köket – små söta och knapriga kakor som smaksatts med ingefära och som ibland rullas i socker före gräddning – och som påminner om våra pepparkakor. Lättbakade är de också, vilket gör dem till en suverän räddningsplanka om man får lust på något gott till eftermiddagskaffet. Och de passar naturligtvis alldeles perfekt till adventskaffet!

Ginger snaps

ginger snapsSätt ugnen på 175 grader. Rör 75 g smör och 1½ dl socker mjukt. Vispa i 1 ägg och 3/4 dl ljus sirap.

I en annan skål rör du ihop 3 dl vetemjöl, ½ tsk salt, 1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver) och 1-2 msk färskriven ingefära.

Blanda alltsammans till en smidig kakdeg, och rulla till små bollar (ungefär 1½ cm i omkrets). Rulla bollarna i strösocker och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Lämna tre, fyra centimeter mellan varje kaka eftersom de flyter ut under gräddningen. Grädda i 8-10 minuter och låt dem sedan svalna en stund på plåten innan du placerar dem på galler.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus