Baka till advent – saftig saffranskaka som lätt kan bli sockerfri

Saffran hör advent och jul till! Och även den som inte har tid eller lust att ställa till med storbak inför helgen kan lätt fixa till en doft av advent på enkelt vis – till exempel genom att baka en härlig saffranskaka. Doften av saffran gör helt enkelt advent lite mysigare!

Saftig saffranskaka

Det här är en enkel och lättbakad variant som lätt kan bli diabetikervänlig om man byter ut sockret mot valfritt strösötmedel i samma mängd. 

Vispa 3 ägg med 2 dl socker eller sötningsmedel. Smält 100 g smör och låt svalna lite. Rör ner 1 dl filmjölk (eller vanlig mjölk) i det smälta smöret och rör ner detta i äggblandningen. Häll i en påse saffran och rör om. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonatoch tillsätt i smeten. Om äggen är väldigt stora kan du behöva blanda i ytterligare ½ – 1 dl mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 1½ liter och grädda på nedersta falsen i ca 35-40 minuter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus