Baka till advent – gammaldags mjuk pepparkaka

Nu är det snart advent och ingen kan vara gladare än jag – jag älskar adventstiden, det finstämda och vackra, och att få tända det första ljuset.

När jag var barn invigdes julskyltningen just på 1 advent. Under dagarna innan var alla skyltfönster förtäckta och mystiska, och sedan på den första adventssöndagen avtäcktes allt och jag fick följa med mamma och pappa till centrum och njuta av det glittrande ögongodiset och gå in på Folkets hus och dricka saft och äta pepparkakor. Tänk, jag minns fortfarande hur det lät när man gick över den vackra parketten i den så kallade A-salen i Karlskoga Folkets hus, och kan känna doften av pepparkakor, saft och kaffe… 1 advent

Sedan gick vi hem och drack adventskaffe under högtidliga former, med mjuk pepparkaka, vetebullar och kanske några småkakor. Där satt vi tillsammans, medan det första ljuset brann stilla och vackert i vinterskymningen.

Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte saknar den tiden. Jag saknar mina föräldrar så det gör ont inombords ibland, och det hugger lite extra i hjärtat av vemod just så här års, när advent och jul är på väg. Men jag fortsätter fira advent med samma glädje som förr – och allra helst med mammas underbara kakrecept dessutom!

Mjuk pepparkaka

Den här pepparkakan återfinns i en tidig utgåva av Sju sorters kakor. Den bakade mamma alltid till 1 advent. Och det är fortfarande den godaste mjuka pepparkaka jag nånsin ätit. I receptet används ”kkp”, ett gammal mått som står för kaffekopp. 1 kkp är ungefär 1 1/2 dl.

Blanda 3 ägg med 2½ kaffekopp brun farin (vanligt socker går också bra, men den blir allra godast med farin). Rör ett par minuter. Häll ner ½ kkp smält smör och 1 kkp gräddfil i äggblandningen och rör om.

I en annan skål blandar du sedan 3-3½ kkp vetemjöl, 1½ tsk bikarbonat, 2 tsk malda nejlikor, 1-1½ tsk ingefära, 1½ tsk kanel och ½ tsk kardemumma. Blanda väl och häll ner i äggsmeten.

Tillsätt 2 msk lingonsylt, 1 näve russin och lika mycket hackad sötmandel och häll smeten i en smord och bröad form på ca 2 liter.

Grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader varm ugn och låt svalna lite innan du stjälper upp den.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus