Husmanskost: Fläsk med löksås

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFläsk med löksås lagar jag gärna så här års. Men det smakar för all del lika bra på sommaren, med färskpotatis till… Oavsett när man lagar det ska potatisen kokas med skalen på, tycker jag. Men det är förstås en smaksak. En enkel och snabb middag är det i alla fall, så prova på även om du inte är van vid husman – de klassiska svenska rätterna är ofta mycket enklare att laga än man tror!

För fyra hungriga personer behövs en rejäl bit rimmat sidfläsk på ungefär ett halvkilo – eller motsvarande mängd skivat. Knaperstek och låt rinna av på hushållspapper. Såsen lagar du så här:

Hacka 2 gula lökar och fräs i lite smör. Var noga med att löken inte tar färg – den ska bara bli mjuk och genomskinlig. Strö sedan över ett par matskedar vetemjöl och rör om. Tillsätt 4-5 dl mjölk och koka en stund så såsen tjocknar lite. Salta och peppra och stänk i lite äkta soja.

Servera med kokt potatis, knäckebröd och kall mjölk och dröm dig tillbaka till mormors kök…

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus