Fem inredningstips för Halloweenfesten

Mat i all ära, men hur viktigt det än är med den ”rätta” menyn till Halloweenfesten är inredningen minst lika betydelsefull. Spöklikt värre ska det vara och bäst av allt är att det är enkelt och roligt att ordna den rätta stämningen inför festen. Ta en titt i naturen, skafferiet och garderoben – här får du en samling tips som inte bara är bra utan dessutom billiga.

Vackra höstgrenar

Blommor hör naturligtvis hemma på ett festligt dukat matbord, men varför inte prova något nytt till Halloween? Vackra höstlöv, torra kvistar, ekollon och kastanjer blir perfekta som ”blommor” på Halloweenbordet. Bäst av allt: Det kostar ingenting. Gå bara ut i skogen, parken eller ut på gården så hittar du allt du behöver!

Spöken och gastar

Införskaffa lite enkla saker från affären för den ultimata festen. Konstgjord spindelväv, plastspindlar och dödskallar i plast brukar finnas i de flesta butiker kring Halloween. Häng upp spindelväv i lampskärmarna och låt ett skelett dingla i fönstret. Det skapar en lagom mysläskig stämning. Blockljus, förslagsvis i orange, blir fint i fönstren och på festbordet.

Textilier

Svart, orange och till viss del lila är färgerna som gäller kring Halloween och bordsduken bör förstås gå i någon – eller alla – av de nyanserna. Har du ingen bordsduk i orange eller svart kanske du har ett lakan eller en gammal sjal? Det funkar lika bra som en riktig duk och du slipper ge dig ut och panikhandla på IKEA.

I garderoben hittar du också bra ”spöken”. Ta ett gammalt vitt lakan som du ändå tröttnat på, klipp ur spökögon och en grimaserande mun och häng upp intill ytterdörren eller från taklampan.

Lykta av apelsin

Gör små minilyktor av apelsiner eller mandariner. Gröp ur frukterna och skär ut mönster eller ansikten och placera värmeljus inuti. Blir vackert och stämningsfullt.

Ljudeffekter

Vad är en Halloweenfest utan spöklika ljudeffekter? Spökljud eller soundtracks till diverse skräckfilmer finns att köpa på cd i välsorterade cd-butiker online.

Eller varför inte spela in dina egna spökljud på datorn? Ruggiga effekter kan skapas av en gammal såg, ett par knarrande skor eller djupa suckar. Enkelt men effektfullt.

Man kan också tänka sig en platta med kyrkorgel à la Bach eller annan klassisk musik.

Happy Halloween!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus