Snart dags för Halloween…

Det här är en härlig vecka, när vi äntligen får fira Halloween igen. Jag är väl medveten om att många tycker illa om det som de ser som en amerikaniserad och kommersiell högtid, men jag älskar denna ljuspunkt i höstmörkret och tänder gärna pumplyktor både utomhus och inomhus – samt lagar gärna till en riktig festbuffé. halloween3

Ett av argumenten mot Halloween är att det skulle störa det stillsamma Allhelgonafirandet. Men så behöver det inte alls bli. Medan Halloween firas den 31 oktober firar vi – enligt svensk almanacka – Allhelgonahelgen den första helgen i november. Just i år sammanfaller de båda, eftersom den 31 oktober är en lördag, och därmed en röd dag – alltså Alla Helgons Dag. Men inte heller det behöver bli ett problem. Eftersom jag är synnerligen noga med att iaktta svenska traditioner, och särskilt kyrkliga sådana, ar jag bestämt mig för att fira Halloween på fredagen innan. Sedan, på lördagen, går jag till kyrkogården på stillsamt manér och tänder ljus för de nära och kära som lämnat jordelivet. Jag ser det inte alls som något underligt, för döden kan man bemöta på så många olika sätt.

Dessutom är Halloween egentligen inte alls en ny, kommersiell köphelg – tvärtom. Detta firande har längre anor än det kristna Allhelgonafirandet. Vill du veta mer? Läs mer på Nordiska Museets utmärkta sida!

Den här veckan blir det Halloweenfest för hela slanten, samt tips på dukning, skräckfilmer och mycket mer… Vi ses!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus