Baka höstens godaste mandarinkaka

Höst är mandarintid och – för mig – i synnerhet satsumas. Dessa sötsyrliga frukter är bland det godaste jag vet och ju syrligare desto bättre, så jag väljer alltid så gröna frukter jag bara kan hitta…

Mandariner (eller satsumas) är inte bara goda att äta som de är, de passar dessutom alldeles förträffligt i en mjuk kaka. Den här mandarinkakan är försvinnande god och passar perfekt till kaffet en kulen oktoberdag!KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mandarinkaka

Den som vill byter ut mandariner mot apelsin.

75 g smör
1 dl saft från mandarin
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

råsocker och mandarinskivor till formen

Gör så här: Smörj en sockerkaksform på ca 1½ l. Strö råsocker i botten och täck med mandarinskivor i ett vackert mönster.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt mandarinsaften. Låt blandningen koka upp och häll den kokande ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Häll i formen och grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme i ca 35-40 minuter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus