Mera husman: Pepparrotskött

Så här års blir jag alltid extra sugen på svensk husmanskost. Det är något så hemtrevligt över att servera samma mat som mamma och mormor på sin tid. Dags för ännu en av våra fina husmanspärlor…

Pepparrotskött

Pepparrotskött är en riktig klassiker, ett härligt långkok som till stora delar sköter sig självt på spisen, ända fram tills det är dags att koka potatisen och vispa ihop såsen. Det kan lagas på i stort sett vilket nötkött som helst och blir läckert som den finaste söndagsstek. Om du inte har provat pepparrotskött förut så är det dags nu! Till en middag för fyra behöver du:

1 kg benfritt nötkött, t ex högrev, bog eller fransyska. Skölj köttbiten i kallt vatten och lägg den sen i en stor gryta. Häll på kallt vatten så det täcker, och koka upp. Skumma köttet och tillsätt sedan salt (1-2 tsk per liter vatten), 8-10 vitpepparkorn och kanske några kryddpepparkorn. Koka sedan i 1½ till 2 timmar.

När det är en halvtimme kvar av koktiden kan du med fördel lägga ner en klyftad gul lök eller en bit purjo samt en morot eller två. Ger en mycket mustig och god buljong! Samtidigt sätter du också på en gryta potatis.

Ta upp köttet, låt vila en stund och skiva det sedan. Håll skivorna varma medan du kokar såsen.

Till såsen smälter du 1-2 msk smör i en liten panna. Rör ner 2-3 msk vetemjöl och späd med buljong och matlagningsgrädde (det ska bli ungefär 4-5 dl allt som allt). Låt såsen puttra på svag värme några minuter och smaka sedan av med 1-2 msk riven pepparrot. Servera det skivade köttet med potatis och sås, gärna med knäckebröd till på klassiskt vis. Mineralvatten är gott till.

Tips! Köttet går utmärkt att koka dagen innan. Låt det då kallna insvept i folie, och spara buljongen. När du sedan gör såsen kan du först ta bort fettet, som stelnat till ett ”lock”. På så vis får du en magrare sås. Du kan också välja om du vill servera köttet varmt eller kallt. 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus