Kycklingaladåb är ingen snabbmat – men väl värd mödan!

Idag, kära bloggläsare, sticker jag till västkusten – Göteborg närmare bestämt. Ska dit och hälsa på en väninna samt gör lite jobb. En och annan trivsam middag hemma hos väninnan lär det blir också och självklart ska jag försöka övertala denna godmodiga matmamma att dela med sig av några av sina bästa recept!

Förresten tjuvstartar jag med ett redan nu…

Febes fina kycklingaladåb

Det här är inte snabbmat precis. Men gott är det och väl värt besväret. Varför inte överraska familjen eller dig själv med denna underbara klassiker till helgen?

2 kg kycklingskrov

2-3 kycklingbröstfiléer

2 lagerblad

3 vitpepparkorn

1 kryddpepparkorn

2 kycklingbuljongtärningar, istället för salt

3 gelatinblad

1 knippe persilja

Ca 2 hg kg morötter, gärna ganska små och vackra

Några vaktelägg (kan uteslutas – en prisfråga)

 

Gör så här: Lägg kycklingskroven i en stor gryta och häll över vatten så det täcker. Tillsätt lagerbladen, pepparkornen och buljongtärningarna och koka i ca två timmar eller ännu längre.

Medan skroven kokar så koka vakteläggen. 2 – 2½ minuter blir bra (med en kapsyl ättika i kokvattnet för att underlätta skalningen). Spola dem sedan i kallvatten och skala dem.

Buljongen silas så väl som möjligt – och försök ta bort så mycket som möjligt av det gulaktiga kycklingfettet, som flyter ovanpå buljongen; kycklingbröstfiléerna får sedan sjuda i buljongen i kanske en kvart. Morötterna skalas, läggs i och kokas lätt, så att fortfarande lätt tuggmotstånd finns. (Tid beror på storlek.)

Efter att du tagit upp kycklingen och morötterna, får buljongen sjuda vidare till önskad volym, till ca 1 liter. (Om man finner det lämpligt, kan buljongen givetvis göras i förväg och sedan frysas; då behövs dock mer gelatin.)

Gelatinbladen läggs därefter i blöt i 10 min. Persiljan nyps i småbitar, äggen halveras, och morötterna skivas tunt. Finfördela kycklingköttet. Tag bort eventuellt kvarvarande fett från buljongen, innan gelatinet läggs i; det smakar inte så gott med kylskåpskallt kycklingfett. Gelatinet tas upp ur vattnet, kramas ur lätt, samt får smälta i ett par dl buljong. Sedan hälls resten i.

Häll så ytterst lite buljong i botten på formen, eller formerna (Febe tycker ofta det är trevligt med portionsformar). Låt det stå i kylen tills det stelnat.

Sedan börjar den konstnärliga biten; beroende på artistisk ådra, samt tillgång på tid, läggs sedan de fasta beståndsdelarna i formen. Om vaktelägg används, läggs dessa med den platta sidan mot formens botten, kanske i något mönster. När du är nöjd med ditt verk så häller du över buljongen så att den precis täcker. Så in i kylen, gärna till dagen efter.

Till detta kan med fördel några av sommarens sista färskpotatisar avnjutas, kanske gräddfil eller majonnäs, och/eller lite körsbärstomater och sallat. Rosé eller kall cider är Febes dryckesval; men så är jag också tilltalad av just dessa sorter.

Smaklig måltid!

kycklingaladåb

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus