Kaffekalas: Korintkakor och chokladbröd

Här är ett par av de klassiska småkakor som aldrig fick fattas på kaffebordet när mamma ställde till kalas. Recepten har gått i arv från mormor, och står sig väl i konkurrensen från nyare bakverk.

Korintkakor

200 g rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
2 dl korinter
4½ dl vetemjöl

Gör så här: Rör smör och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt korinter och vetemjöl och rör ihop till en deg. Rulla degen till små bollar och lägg dem på en bakplåtpappersklädd plåt med lite mellanrum. Tryck till varje boll med en gaffel.

Grädda korintkakorna mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills de får lite fin färg på kanterna. Låt svalna på galler och förvara i burk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Chokladbröd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mät upp  5 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, ½ tsk salt, ½ dl kakao, 1 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker i en skål. Smula i 200 g rumsvarmt smör och ett ägg och blanda till en smidig deg. Forma degen till fyra längder. Lägg två på varje plåt och platta till dem lite med handflatan. Pensla meduppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda längderna mitt i ugnen på 175 grader, och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus