Midsommarens jordgubbstårta

För många är jordgubbar ett måste på midsommar. Själv äter jag dem gärna som de är, med mjölk eller vispad grädde. Men en midsommartårta är heller aldrig fel.

Midsommartårta

Bottnar

150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)

Fyllning och dekoration

1 l jordgubbar
2 msk florsocker
4 dl vispgrädde

Gör så här: Rör smör och socker vitt. Tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl, bakpulver och ev vaniljsocker och rör ner detta i smeten. Häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen på 175 grader i ungefär 40-45 minuter.

När kakan svalnat delar du den i tre delar. Fördela ½ l mosade jordgubbar, blandade med florsocker, mellan bottnarna. Vispa så grädden och bre över tårtan. Garnera med resten av jordgubbarna.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus